DE VOORDELEN EN GEVAREN VAN RETINOL VOOR DE HUID

DE VOORDELEN EN GEVAREN VAN RETINOL VOOR DE HUID

 

Retinol (of vitamine A) is al een tijdje een superpopulair ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten. Maar wat is retinol precies? En wat doet het voor je huid? In deze blog vertelt Witlof Skincare huidexpert Caroline van Eeuwijk je alles wat je moet weten over retinol.

 

WAT IS RETINOL?

Er zijn verschillende vormen van vitamine A en samen worden ze retinoïden genoemd. Retinol is er daar één van en is onder andere een antioxidant. Het is zeker dat vitamine A voordelen heeft voor de huid, het werkt tegen rimpels, stimuleert de collageenproductie en werkt ook goed tegen acne en vermindert pigmentatie. De oorzaak? Vitamine A zorgt voor een sterke vernieuwing van de huid.

Maar waarom grijpt niet iedereen massaal naar vitamine A producten? Omdat deze voordelen alleen optreden bij gebruik van hoge concentraties retinol en die kun je alleen op recept krijgen. En dat is nodig, want retinol is in zulke concentraties erg irriterend en kan bijwerkingen veroorzaken die je beter kunt vermijden.

 

WANNEER BEGINNEN MET RETINOL EN HOE HET AANBRENGEN?

Retinol kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen omdat te veel vitamine A problemen kan veroorzaken met de botontwikkeling. Het is echter volkomen veilig voor tieners om producten met retinol te gebruiken. Velen geloven dat het perfecte moment is om retinol te gaan gebruiken als je in de 20 bent, omdat de elastineproductie van de huid dan begint af te nemen.

 

HOE IMPLEMENTEER JE RETINOL IN JE ROUTINE?

Gebruik producten die pro-vitamine A bevatten, wat minder agressief en schadelijk is. Zoals hierboven gezegd, is pro-vitamine A anders dan retinol in aanpak. Je kunt zoveel gebruiken als je wilt, want het is niet schadelijk voor de huid. De huid zet het om in vitamine A en stopt het proces van omzetting in vitamine A wanneer je lichaam er genoeg van heeft, voordat het toxische niveaus bereikt.

Je kunt op elk moment beginnen met retinol en het product volgens de instructies aanbrengen, of het nu een crème of serum is. Overdag of 's nachts.

 

NATUURLIJK VS. SYNTHETISCH

Er is één groot verschil tussen natuurlijke vitamine A en synthetische retinol. Planten, fruit en groenten, bonen en andere natuurlijke bronnen zijn de belangrijkste goede vitamine A-bronnen. Wij gebruiken bijvoorbeeld pro-vitamine A, of bètacaroteen, in onze Witlof Huidverzorgingsproducten. Dit wordt gewonnen uit oranje fruit en groenten, zoals zoete aardappel en wortelen, waardoor ze hun oranje kleur krijgen, maar ook boerenkool en spinazie bevatten bètacaroteen.

Het mooie van deze natuurlijke pro-vitamine A, is dat het door het lichaam zelf wordt omgezet in vitamine A. Zodra er toxische concentraties worden bereikt, stopt het lichaam zelf met het omzettingsproces.

Synthetische retinol wordt gemaakt via een chemisch proces en kan ook chemische stoffen bevatten die je liever niet op je huid hebt. Daarnaast is synthetisch geproduceerde retinol eigenlijk te krachtig voor de huid. In grote hoeveelheden kan het daarom schadelijk voor je zijn.

 

IS HET NEMEN VAN VITAMINE A SUPPLEMENTEN GOED VOOR DE HUID?

Natuurlijk! De meest voorkomende provitamine A carotenoïde in voedingsmiddelen en voedingssupplementen is bètacaroteen. Het nemen van bètacaroteen kan je helpen om zoveel vitamine A binnen te krijgen als je nodig hebt.

Het is een algemene regel dat wat aan de buitenkant goed is voor de huid, beter van binnenuit komt, maar dat wil niet zeggen dat topische crèmes nutteloos zijn. Het gebruik van retinol of producten met vitamine A heeft nog steeds veel voordelen.

 

KAN RETINOL ACNE VEROORZAKEN?

Retinol kan geen acne veroorzaken, sterker nog, het helpt ertegen. Maar een crème met de verkeerde basisstof, zoals minerale olie, kan de poriën verstoppen en acne of ontsteking van de huid verergeren.

 

DE WITLOF MANIER

Witlof Skincare gebruikt de natuurlijke pro-vitamine A, bètacaroteen. Onze 100% natuurlijke huidvernieuwende producten, zoals de Smoothing Peel, Refreshing Eye Cream, Nourishing Facial Cream en Balancing Toner bevatten allemaal pro-vitamine A, gewonnen uit gember. Gember bevat antioxidanten, die ontstekingen helpen verminderen en de huid kalmeren.

 

Wil je meer weten over de eigenschappen van retinol of vitamine A? Of wil je weten over de producten? Mail naar hello@witlofskincare.com of plan een training

RELATED ARTICLES