WAT IS EEN GEZONDE HUID?

WAT IS EEN GEZONDE HUID?

Caroline van Eeuwijk, co-founder Witlof Skincare, vertelt:

“Ik sprak eens een vrouw die zei: “Ik wil die huiddetox wel doen, maar ga geen afscheid nemen van mijn foundation van Chanel. Die vind ik zo mooi. Het prikt wel erg als ik ‘m opdoe maar dat neem ik graag voor lief”.

Ook vertelde iemand met een heftige huidaandoening me dat ze op vakantie een rolkoffer aan potten vaseline mee moest nemen, om zichzelf elke dag van top tot teen mee in te smeren.

En de dermatoloog die bijna klaar was met zijn opleiding met wie ik een tijdje geleden facetimede vond dat hij het leukste vak had binnen de geneeskunde. “Omdat het aantal genezende patiënten het hoogst is van alle disciplines. Iemand met eczeem geven we een zalf en die is er dan vanaf!”. Toen ik opmerkte dat die persoon dan wel die zalf moest blijven smeren, zag hij dat niet als een probleem, want het was opgelost met het gebruiken van die zalf.”

Maar wanneer is je huid dan gezond?

Je huid is je grootste orgaan

Allereerst is het goed om je te realiseren dat je huid je grootste orgaan is en onderdeel van je levende lichaam. De huid wordt ook wel je derde nier genoemd, omdat de uitscheidingsfunctie een van de belangrijkste is. Daarnaast heeft je huid een barrièrefunctie, met een speciale zuurgraad (pH-waarde) om ongewenste bacteriën en andere negatieve invloeden buiten te houden. En natuurlijk beschermt de huid ook wat erachter zit.

Laat je huid haar eigen werk doen

Als je bedenkt dat een vierkante centimeter huid van een paar millimeter dik wel 10 miljoen cellen bevat, 45 meter(!) zenuwen en 50 talgklieren, kun je je misschien voorstellen hoe ontzettend vernuftig de werking van dit orgaan is. Ons idee bij Witlof Skincare over huidverzorging is dan ook: laat de huid haar eigen werk doen, die werkt veel complexer dan we zelf kunnen bedenken. Geef je huid de vrijheid om het zelf te reguleren. Ondersteun de huidfuncties alleen daar waar je huid dat nodig heeft, bijvoorbeeld bij een droog type huid; die kan altijd wel wat extra (huididentiek) vet gebruiken.

In verbinding met de rest van je lichaam

Omdat je huid onderdeel is van je lichaam heeft de conditie van je lijf en met name je darmen ook invloed op je huid. Als de huid jouw uitlaatklep is, zul je bij voedselsintoleranties of allergiën bijvoorbeeld last kunnen krijgen van je huid in de vorm van ontstekingen, jeuk, droogheid of irritaties. Voeding en leefstijl zijn daarom ook van essentieel belang voor een goede huidconditie. Een gezond lichaam heeft ook een gezonde huid. 

Een gezonde huid voor Witlof Skincare is een huid die niet te vet en niet te droog is, maximaal is gehydrateerd en zonder roodheid, gevoeligheden of irritaties. Een huid die soepel aanvoelt en niet glimt maar glanst.

Hoe houd je je huid dan gezond?

Wil je je huid optimaal in conditie en gezond houden? Zorg dan naast gezonde huidverzorging voor goede voeding die past bij jou lichaam en drink veel water, want een gezonde huid komt van binnenuit. Een makkelijke vuistregel is: “Als je het niet kunt eten, smeer het dan ook niet op je huid!

RELATED ARTICLES