WAAROM WORDT ALCOHOL GEBRUIKT IN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN?

WAAROM WORDT ALCOHOL GEBRUIKT IN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN?

WAAROM WORDT ALCOHOL GEBRUIKT IN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN?

 

Er worden verschillende soorten alcohol gebruikt in huidverzorgingsproducten en er is vaak verwarring over. Het ene type alcohol is niet te vergelijken met het andere en de uitspraak "alcohol is slecht voor de huid" is niet per se waar.

De twee soorten alcohol die in huidverzorgingsproducten worden gebruikt, kunnen kort gezegd worden omschreven als "hard" en "zacht". En zoals je misschien al hebt geraden, wordt je huid van harde alcohol niet blij en kun je deze beter vermijden.

 

WAARTOE DIENT ALCOHOL IN HUIDVERZORGING?

Milde of "vette" alcohol heeft eigenlijk een verzorgende werking in huidverzorging, omdat het je huid helpt vocht beter vast te houden en ervoor zorgt dat (planten)extracten beter worden opgenomen. Je kunt dit type alcohol op de ingrediëntenlijst herkennen onder deze namen:

 • cetearyl
 • cetyl
 • behenyl
 • myristyl
 • stearyl

 

WELKE ALCOHOLEN MOET JE VERMIJDEN?

Ruwe alcohol lost de vette beschermlaag van je huid op, waardoor deze uitdroogt en gevoelig wordt. Je kunt dit type alcohol op de ingrediëntenlijst herkennen onder de volgende namen:

 • alcohol denat. (gedenatureerde alcohol - zeer uitdrogend)
 • ethanol
 • methanol
 • isopropyl
 • ethylalcohol
 • SD-alcohol
 • benzyl

Benzylalcohol behoeft enige toelichting. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt als conserveermiddel of oplosmiddel voor plantenextracten die worden gebruikt in natuurlijke huidverzorging. Dit zijn minimale hoeveelheden die onschadelijk zijn en de huid niet uitdrogen in combinatie met andere ingrediënten. Als het een product is dat wordt afgespoeld en de hoeveelheid lager is dan 0,01%, hoeft het zelfs niet eens op de verpakking vermeld te worden. Er zijn dus producten die benzylalcohol bevatten, maar dit niet op de verpakking vermelden. Witlof Skincare vindt transparantie belangrijk en vermeldt daarom alle ingrediënten op de verpakking, ook als dat niet nodig is.

De alcohol die gebruikt wordt in Witlof producten is een combinatie van zachte alcoholen en benzylalcohol dat meekomt als natuurlijk bestanddeel van etherische oliën. Deze combinatie wordt gebruikt voor het oplossen van bepaalde plantenextracten en zorgt ervoor dat voedende extracten zoals vitaminen en antioxidanten dieper in de huid worden opgenomen, waar ze hun heilzame werk kunnen doen.

 

POSITIE OP DE INGREDIËNTENLIJST

Je kunt ook beoordelen of de gebruikte (sterke) alcohol uitdrogende effecten heeft door te kijken naar de positie op de ingrediëntenlijst. Als een ingrediënt helemaal onderaan staat, zijn de hoeveelheden zo klein dat het geen nadelige effecten heeft. Houd er echter rekening mee dat dit niet geldt voor hormoonachtige stoffen zoals parabenen, die zelfs in kleine hoeveelheden effect kunnen hebben op je lichaam. Daarom geldt dit niet voor elk type ingrediënt.

 

KAN ALCOHOL IN HUIDVERZORGING ACNE VEROORZAKEN?

Dat hangt ervan af - natuurlijk is de een gevoeliger voor sommige alcoholsoorten dan de ander. De hierboven genoemde agressieve alcoholen kunnen je huid beschadigen, irriteren en onnatuurlijk uitdrogen. Volgens de American Academy of Dermatology wordt geadviseerd om vooral geen reinigingsmiddelen met alcohol te gebruiken, maar in plaats daarvan te kiezen voor milde reinigingsmiddelen, ongeacht je huidtype. Dit geldt met name voor toners, omdat deze niet afgespoeld worden.

 

VEROUDERT JE HUID DOOR ALCOHOL IN HUIDVERZORGING?

We zijn ons allemaal bewust van de verouderingseffecten die het drinken van alcohol kan hebben op je huid, maar hoe zit het met het aanbrengen van alcohol?

Inderdaad! Het aanbrengen van producten met agressieve alcoholen op je huid kan de huidbarrière beschadigen, wat kan leiden tot verschillende reacties, zoals het overmatig uitdrogen van je huid, waardoor je huid meer vet gaat produceren en ook kan bijdragen aan een verouderd uitziende huid.

 

IS ALCOHOL IN HUIDVERZORGING VEILIG TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Het National Institute of Health concludeert dat alcoholen in huidverzorgingsproducten over het algemeen veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap en geen grote risico's met zich meebrengen, ongeacht of het gaat om harde of zachte alcoholen. Toch raden we je aan om harde alcoholen te vermijden, in het belang van je huid.

 

Wil je weten over de producten? Mail naar hello@witlofskincare.com of plan een training. 

RELATED ARTICLES