WAT IS ROSACEA EN HOE WORDT HET BEHANDELD?

WAT IS COUPEROSE EN HOE WORDT HET BEHANDELD?

 

Meestal zijn het vrouwen die last hebben van een rode, pijnlijke en hobbelige huid. Soms wordt er zelfs een diagnose gesteld: couperose. Maar wat is het eigenlijk? En hoe kun je er het beste mee omgaan?

 

HOE ZIET HET ERUIT?

Rosacea (uitgesproken als "roh-zay-sha") is een chronische ontstekingsziekte van de huid. De huid is rood, met kapotte bloedvaatjes (couperose) en voelt branderig aan. Daarnaast zijn er puistjes of bultjes. Daarom wordt het ook vaak verward met een allergische reactie of acne.

 

WAAROM ONTSTAAT OF VERSPREIDT ROSACEA ZICH?

Rosacea kan ontstaan door een combinatie van factoren. Het kan het gevolg zijn van omgevingsfactoren, zoals elke huidaandoening, zoals te veel blootstelling aan de zon, een te warm of koud klimaat of zelfs wind. Er zijn ook interne factoren, zoals emotionele stress, een slecht dieet (inclusief alcoholgebruik) of een overactief immuunsysteem. Zware lichaamsbeweging heeft weliswaar voordelen, maar kan ook rosacea veroorzaken.

Rosacea kan niet via de lucht verspreid worden, of door contact met een huid die vatbaar is voor rosacea, maar verspreidt zich door de hierboven genoemde oorzaken. Om verspreiding te minimaliseren is het daarom verstandig om je huid te beschermen tegen slechte weersomstandigheden en je immuunsysteem tegen alles wat het zou kunnen verzwakken, zoals virussen of allergieën. Zorg er ook voor dat je stress vermindert.

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ROODHEID EN ROSACEA?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat roodheid en couperose niet hetzelfde zijn. Roodheid in je gezicht kan worden veroorzaakt door kapotte bloedvaatjes, wat bekend staat als couperose. Maar een gevoelige huid of eczeem kan ook roodheid veroorzaken. Rosacea is een andere huidaandoening die wordt gekenmerkt door chronische ontstekingen. Het uit zich als rode wangen of een verdikte rode huid op en rond de neus, samen met bultjes en puistjes die op acne kunnen lijken.


 

IS HET HUIDKANKER?

Een van de meest gestelde vragen is of rosacea huidkanker is of niet. Onderzoek over dit onderwerp is onderontwikkeld en tegenstrijdig. Het National Institute of Health stelt dat de chronische ontsteking die gepaard gaat met rosacea ook in verband wordt gebracht met huidkanker, maar dit betekent niet dat er een verband is. Zij adviseren dat als je rosacea hebt, je voorzichtig moet zijn en je huid goed moet controleren op tekenen van huidkanker.

 

HOE VERZORG JE ROSACEA, WAT IS DE BESTE ROUTINE?

Om ontstekingen te verminderen, raden we je aan de Witlof Skincare Balancing Toner te gebruiken. Onze producten zijn 100% veganistisch en natuurlijk, zodat er geen kunstmatige stoffen schadelijk zijn voor je huid. De verschillende bloemenwaters en appelciderazijn in de toner verminderen roodheid en hebben een ontstekingsremmende en kalmerende werking.


Probeer daarnaast zo min mogelijk vette producten op je huid aan te brengen. Je hebt waarschijnlijk al ervaren dat het aanbrengen van olierijke producten de roodheid kan verergeren. In dat geval heb je waarschijnlijk rosacea.

Voor je huid geldt: minder is meer. Dus reinigen met alleen water en de Balancing Toner gebruiken (meerdere keren per dag) is voldoende. In sommige gevallen zou je de Smoothing Peel kunnen toevoegen om je huidconditie te verbeteren, maar het is belangrijk om voorzichtig te testen hoe je huid hierop reageert.

Een andere vraag die vaak wordt gesteld is hoe je de huid met rosacea lichter kunt maken. Sommige topische producten kunnen te irriterend zijn voor de huid (zie het gedeelte hieronder). De American Academy of Dermatology Association raadt laser- of lichttherapie aan als je de roodheid wilt verminderen.

 

KAN DE HUID MET COUPEROSE RETINOL OF SALICYLZUUR GEBRUIKEN?

Ja, in sommige gevallen. Retinol kan worden gebruikt om de oneffenheden die couperose veroorzaakt te verhelpen, maar het kan de huid ook irriteren. Zie onze blog over de voordelen en gevaren van retinol voor meer informatie.

Salicylzuur is niet zo goed voor de couperosegevoelige huid, omdat veel van deze producten te hard zijn voor de zeer gevoelige huid. Producten met dit ingrediënt kunnen de huid alleen maar verder irriteren en beschadigen. Dit is ook de reden waarom je je huid niet moet scrubben als je rosacea hebt.

 

ROSACEA EN VOEDING

Het is ook sterk aan te raden om naar je voedingspatroon te kijken. We hebben ontdekt dat er vaak een relatie is met een gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, vooral zuivelproducten. Deze, evenals het drinken van alcohol, verergeren de ontsteking. Probeer een zuivelvrij dieet voor 2 tot 4 weken en vermijd ook alcohol en koffie. In veel gevallen zou je al een verbetering van je huid moeten merken.


 

WANNEER NAAR DE DOKTER VOOR ROSACEA

Wees niet bang om een afspraak te maken met een arts als je dat nodig vindt! Rosacea kan, zoals hierboven vermeld, soortgelijke symptomen hebben als bepaalde vormen van kanker of ziekten, dus als je je zorgen maakt, kun je het beste contact opnemen met een arts voor een goede diagnose.

 

PERSOONLIJK PLAN

Roodheid en rosacea kunnen meerdere oorzaken en oplossingen hebben. Wil je weten over de producten? Mail naar hello@witlofskincare.com of plan een training. 

RELATED ARTICLES