WAT IS HYPERPIGMENTATIE EN HOE KOM JE ER VAN AF?

WAT IS HYPERPIGMENTATIE EN HOE KOM JE ER VANAF?

 

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomend verschijnsel, vooral tijdens de zomermaanden wanneer de kans op het krijgen van deze vlekken groter is dan normaal. Maar wat is hyperpigmentatie precies? En hoe verzorg je het? De huidexpert van Witlof Skincare, Caroline van Eeuwijk, legt het uit.

Bij Witlof Skincare vinden we dat iedere huid uniek is en dat dit gevierd moet worden. We vinden het belangrijk om je te leren hoe je je hyperpigmentatie goed kunt verzorgen, met een gelukkige en gezonde huid als resultaat!


 

WAT IS HYPERPIGMENTATIE?

Hyperpigmentatie (of pigmentvlekken) wordt veroorzaakt door de ophoping van melaninecellen in de huid, de cellen die verantwoordelijk zijn voor je zongekuste huid in de zomer. Dit kan gebeuren door hormonale veranderingen, aangeboren huidaandoeningen of zonneschade.


 

IS PIGMENTATIE HETZELFDE ALS HYPERPIGMENTATIE?

Nee, ze zijn niet hetzelfde, maar ze zijn wel verwant! Pigmentatie verwijst naar de normale kleur van je huid. Hyperpigmentatie' daarentegen verwijst naar ongelijkmatige pigmentatie. Deze vlekken kunnen roze of rood van kleur zijn, maar ook donkerder bruin, of gewoon een donkerdere kleur van je huidskleur hebben.

 

HEBBEN DONKERE HUIDTINTEN MEER KANS OP HET?

Ja. Omdat een donkere huid van nature al meer melanine aanmaakt, komt overaccumulatie van melaninecellen in de huid veel vaker voor. Directe blootstelling aan de zon maakt vlekken van hyperpigmentatie ook donkerder, en aangezien het een veel voorkomende misvatting is dat mensen met een donkere huid geen zonnebrandcrème hoeven te gebruiken, kan dit bijdragen aan hyperpigmentatie. Lees meer over blootstelling aan de zon op onze andere blog, How To: Suncare.

 

IS HYPERPIGMENTATIE HUIDKANKER?

Er is geen verband tussen hyperpigmentatie op de huid en huidkanker. Hoewel de ophoping van bepaalde soorten cellen kanker kan veroorzaken, behoren melaninecellen daar niet toe. Verwar een mogelijk gevaarlijk plekje echter niet met hyperpigmentatie. Vlekken die groter zijn (2-3 centimeter), en die ontstoken, zijn, kunnen gevaarlijk zijn. Raadpleeg een arts als je je zorgen maakt.

 

HOE LANG DUURT HET VOORDAT HYPERPIGMENTATIE VERVAAGT?

Hoe lang het duurt voordat het vervaagt, hangt af van je individuele conditie, omgeving en huidverzorgingsroutine. Directe blootstelling aan de zon maakt deze vlekken donkerder. Dit is ook afhankelijk van je genetica. Gemiddeld duurt het 6-12 maanden voordat hyperpigmentatie vervaagt. Bekijk hieronder hoe je je huid goed kunt verzorgen!

 

HOE VERZORG JE HYPERPIGMENTATIE?

Om je huid te verzorgen, kun je verschillende dingen doen:

Het aanbrengen van een goede natuurlijke zonnebrandcrème, zoals de Nourishing Day Cream SPF 30 of Tinted Day Cream SPF 30, is de belangrijkste preventie tegen het ontstaan van hyperpigmentatie.

Het gebruik van een fruitzuurpeeling, zoals de Smoothing Peel, kan helpen, maar vergeet niet om je huid goed te beschermen tegen de zon.

Vitamine C is een goed middel tegen het. Ingrediënten zoals appelwater en rozenbottelzaadolie hebben hetzelfde effect. Een vleugje van de Balancing Toner of een druppeltje Regenerating Oil Serum kan pigmentatie op de lange termijn helpen verminderen.

Maar... geduld is de sleutel. Pigmentvlekken kunnen zeker vervagen met de juiste aanpak, maar het gaat niet van de ene op de andere dag.

Wil je weten over de producten? Mail naar hello@witlofskincare.com of plan een training. 

RELATED ARTICLES