HET EFFECT VAN PARFUMS IN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN


HET EFFECT VAN PARFUMS IN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN


HET EFFECT VAN PARFUMS IN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN


 

WAT IS ER MIS MET PARFUMS IN HUIDVERZORGING?

Veel mensen vinden het prettig als onze huidverzorgingsproducten lekker ruiken - het draagt bij aan de ervaring en kan bepaalde psychologische effecten hebben. Het is echter belangrijk dat je precies weet wat je op je huid smeert. Sommige parfums kunnen namelijk gevaarlijke stoffen bevatten, allergieën of andere problemen veroorzaken.

 

WAAR ZIJN PARFUMS IN HUIDVERZORGING VAN GEMAAKT?

Parfum wordt gemaakt van natuurlijke of synthetische geurstoffen, of een mengsel daarvan. Natuurlijke geurstoffen worden verkregen uit planten en zijn veel duurder dan synthetische. Deze kunstmatige geurstoffen zijn van petrochemische oorsprong en worden in een fabriek gemaakt. Synthetische geuren kunnen schadelijke stoffen bevatten zoals nitrobenzeen, benzaldehyde of fenol.

Essentiële oliën bevatten ook allergenen, maar de kans op een reactie is veel kleiner. Zeker als de oliën van een zuivere (biologische) kwaliteit zijn. In sommige gevallen hebben ze zo'n sterk therapeutisch effect, dat dit opweegt tegen het risico op een allergische reactie. De aromatherapie is een eeuwenoude traditie en kan ons systeem op verschillende manieren ondersteunen.

 

ALLERGIEËN EN PARFUMS

Onder de stoffen in huidverzorging die je moet vermijden, worden parfums niet altijd meteen genoemd. Terwijl synthetische parfums de nummer 1 oorzaak zijn van allergische huidreacties en meer dan één op de vier volwassenen een huidallergie heeft.

Een (contact) huidallergie wordt veroorzaakt door blootstelling van de huid aan een allergene stof. Als je vaak genoeg in contact komt met een bepaalde hoeveelheid van deze stof, kan je huid van het ene op het andere moment een allergische reactie geven. Deze allergie is chronisch en de huid kan niets meer verdragen dat deze stof bevat. Het voorkomen van een parfumallergie is dus cruciaal.

 

PARFUM IN JE HUID

Parfumresten blijven achter in de bovenste lagen van de huid. Als je elke dag producten op je huid smeert die parfum bevatten, zit je huid vol met resten van deze stoffen. Het vervelende van deze stoffen is dat ze, naast het risico op contactallergie, vaak fototoxisch zijn.

Dit betekent dat ze onder invloed van (zon) licht reageren en de huid doen ontsteken. Je kent vast wel de zomertip om niet met parfum op in de zon te gaan zitten, want daar krijg je donkere vlekken van. Parfums kunnen dus (hyper)pigmentatie bevorderen. Maar ook bultjes, jeuk en verbranding kunnen een reactie zijn van parfums in de zon. Een fototoxische reactie is niet altijd zo uitgesproken dat het duidelijk zichtbaar is op de huid, maar leidt altijd tot huidbeschadiging en huidveroudering.

 

KUNNEN PARFUMS IN HUIDVERZORGING ACNE VEROORZAKEN?

Natuurlijk! Te veel synthetische parfums kunnen zich ophopen, waardoor poriën verstopt raken en de huid geïrriteerd raakt en acne kan uitbreken. Dit komt vooral voor als je een gevoelige huid hebt of als je weet dat je allergisch bent voor andere synthetische ingrediënten die in huidverzorging worden gebruikt.

 

ZIJN HUIDPRODUCTEN MET PARFUM VEILIG TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Dat hangt ervan af. In veel gevallen is het goed om synthetische parfums te vermijden tijdens de zwangerschap. In een artikel gepubliceerd door Harvard Medical School staat dat een synthetische chemische stof die wordt gebruikt in parfums en plastic verpakkingen, genaamd 'ftalaten', zoveel mogelijk moet worden vermeden - te veel blootstelling aan deze chemische stof kan in de toekomst ontwikkelings- en leerproblemen veroorzaken voor de foetus.

Het is beter om producten te gebruiken die essentiële oliën gebruiken als parfum, in vergelijking met deze schadelijke onnatuurlijke chemicaliën. Wel zijn er bepaalde essentiële oiën die je dan weer moet vermijden op sommige momenten, omdat ze bijvoorbeeld kunnen werken als weeënopwekker, of een ander ongewenst effect hebben.

Wil je meer weten over hoe je je huid kunt verzorgen als je in verwachting bent, lees dan onze andere blog over Zwangerschapshuid. 

HOE HERKEN JE PARFUM IN HUIDVERZORGING

Helaas is parfum - ook wel 'geurstof' of 'reukstof' genoemd - niet gemakkelijk terug te vinden op de ingrediëntenlijst van een product. Alleen 'parfum' is voldoende om het geheim van de geur te bewaren, dus je weet niet of het natuurlijk of synthetisch is. Twijfel je? Vraag het dan de fabrikant van het product, zij kunnen je altijd antwoord geven. Als je echter een tijdje stopt met het gebruiken van (synthetisch) geparfumeerde producten, zul je al snel kunnen ruiken of iets geparfumeerd is of niet. Je ervaart de geur zo sterk dat je hem meestal te intens en niet zo lekker (meer) vindt. 

WITLOF GEBRUIKT NATUURLIJKE ESSENTIËLE OLIËN

Bij Witlof Skincare geloven we in de kennis van de wetenschap en van de ervaring om onze producten het beste voor je huid te maken.

Als het gaat om het laten geuren van onze producten, is het gebruik van biologische kwaliteit essentiële oliën en natuurlijke bloemenwaters veel, veel beter voor je dan wanneer we synthetische geuren zouden gebruiken.

De Reinigende Mousse bevat bloemenwaters en frangipani-olie voor een heerlijke, ontspannende geur en een aromatherapeutisch effect.

De Nourishing Facial Cream en Gentle Cleansing Milk bevatten een natuurlijke mix van verschillende essentiële oliën voor een zachte bloemengeur.

De Balancing Toner bevat korenbloem-, toverhazelaar- en rozenwater voor een frisse, zachte geur.

Onze andere producten hebben geen toegevoegde geur en ruiken gewoon naar de ingrediënten die erin zitten, zoals rozenbottelzaad- of arganolie.

 

Wil je meer weten over parfums in huidverzorging, of een uitgebreide lijst met inci-namen van specifieke allergenen ontvangen? Mail naar hello@witlofskincare.com of plan een training

RELATED ARTICLES