WAAROM ZIJN MINERALE OLIËN SLECHT VOOR JE HUID?

WAAROM ZIJN MINERALE OLIËN SLECHT VOOR JE HUID?

Je huid is het grootste orgaan van ons lichaam en heeft specifieke, essentiële functies. Het uitscheiden van stoffen (talg, zweet, gifstoffen) en de opname van stoffen (vitamines, vetten, mineralen en zelfs een beetje zuurstof) zijn, samen met de beschermingsfunctie van de huid, de belangrijkste.

minerale oliën worden Gewonnen uit de petroleumindustrie

In de meeste reguliere crèmes en oliën is minerale olie verwerkt. Minerale olie is een afvalproduct uit de petroleumindustrie en vaak de basis voor een (niet- of semi-natuurlijke) crème. Jammer genoeg, want minerale oliën sluiten je huid af met een waterdicht laagje, waardoor je huid haar essentiële functies (opname, uitscheiding, ademen) niet goed meer kan uitvoeren. Ook krijgt je huid het signaal dat het vet genoeg is en wordt je eigen talgproductie steeds een beetje minder. Terwijl huideigen talg nou ongeveer de allerbeste anti-aging crème is die je kan vinden!

Minerale oliën leiden tot een Paraffine verslaving

Het gebruik van minerale olie, of ook wel paraffine (zie onderaan deze blog de verschillende namen die het kan hebben) maakt daarom dat je huid uit balans raakt. Je huid voelt steeds droger, trekkerig of branderig en je krijgt de behoefte om meer crème te gaan smeren. Dit effect wordt ook wel een ‘paraffineverslaving’ genoemd. Het is een bekend effect bij het gebruik van lippenbalsems, maar werkt dus hetzelfde op andere delen van je huid, zoals je gezicht, of je benen (herkenbaar als je een grootverbruiker van body lotions bent?). In plaats van het droogteprobleem op te lossen, maken minerale oliën het probleem alleen maar erger.

Wat daar nog bij komt, is dat in twee typen minerale olie bepaalde koolwaterstoffen voorkomen, MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). MOAH’s zijn mogelijk kankerverwekkend. MOSH kunnen zich ophopen in het vetweefsel van het lichaam en zo gezwellen (goed- en kwaadaardig) in lever, milt of lymfeklieren veroorzaken. Dit is vooral belangrijk bij lippenbalsems, waar je ook grammen per jaar van ‘opeet’ en deze minerale oliën dus in je lichaam komen.

Waarom worden minerale oliën gebruikt?

Waarom wordt het dan zo vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten? Omdat het de goedkoopste vette grondstof is die je kan krijgen. Voor minder dan een paar cent heb je al een potje vet. Voeg daar water en een (synthetische) emulsifier aan toe, een (kunstmatig) parfum en je kunt de wereld veroveren met je crème.

Witlof Skincare blijft ver van het gebruik van minerale olie. Liever maken we gebruik van plantaardige oliën met huididentieke vetzuren die voeden en beschermen, je huid soepel en zacht houden. Ook geven deze de nodige vitaminen en anti-oxidanten. Je huid kan haar functies als orgaan goed uitvoeren (deze worden zelfs ondersteund) en zal in balans blijven en stralen. Want een gezonde huid is een stralende huid!

En hoe kom je nou van die paraffineverslaving af? Doe een huid detox! Meer daarover vind je hier.

De verschillende benamingen

Hoe worden de verschillende typen minerale olie nou vermeld op de verpakking van een product? Hieronder een lijstje:

Mineral oil
Petrolatum
Petroleum jelly
Vaseline
Paraffinum Liquidum
Paraffinum Subliquidum
Cera Microcristallina
(Eucerit) Microcrystalline Wax
Ozokerit
Ceresin
Liquid paraffin
Liquid petrolatum
Paraffin oil
Petrolatum Liquid
Petroleum Oil
White mineral oil
White oil
Eucerin
Isoparaffin

 

Wil je weten over de producten? Mail naar hello@witlofskincare.com of plan een training. 

RELATED ARTICLES